Snoijs » Specials » Autismespectrum

Het autismespectrum uitgelicht

Autisme. Een woord waar menigeen wel eens van heeft gehoord en wat regelmatig wordt genoemd. Maar wat is dat nu precies, autisme? Wat is 'autismespectrum'? En welke stoornissen vallen onder autismespectrum stoornissen? Bovendien kan de diagnose autisme niet zo maar gesteld worden. Daarvoor moet eerst een differentiaaldiagnose worden gesteld. Een differentiaaldiagnose, wat is dat dan? Hier kunt u het antwoord vinden op deze vragen. Daarnaast wordt er meer verteld over het stellen van een differentiaaldiagnose wanneer er sprake lijkt te zijn van een stoornis in het autisme spectrum en worden er praktische tips en informatie gegeven met betrekking tot autisme en opvoeding.

Wat is autisme?

Autisme is een breed begrip, maar weet u wat het inhoudt? Liever dan over autisme spreek ik in deze special over 'stoornissen in het autismespectrum', omdat bij het woord 'autisme' vaak wordt uitgegaan van 'klassiek autisme'. In deze special wil ik echter het gehele autismespectrum aan bod laten komen. Bij een stoornis in het autisme spectrum is er sprake van een bijzondere informatieverwerking in de hersenen. Hierdoor worden enkel details gezien in plaats van een geheel. Een persoon neemt als het ware de wereld om hem heen waar als allemaal losse elementen. Men heeft moeite met het zien van het geheel en de context. Hier uit voortvloeiend kunnen problemen optreden in onder andere het zien van oorzaak en gevolg, het verlenen van betekenis

Een autismespectrumstoornis krijg je niet van de ene op de andere dag. Een stoornis in het autismespectrum is aangeboren. Een stoornis in het autismespectrum kan worden gediagnosticeerd door een psychiater. Dit wil zeggen dat de psychiater vast stelt dat er sprake is van een stoornis in het autismespectrum. Om dit te kunnen doen moet hij ook een differentiaaldiagnose stellen. Hiermee sluit hij andere stoornissen en/of problematieken, waarvan de kenmerken lijken op de kenmerken van een stoornis in het autismespectrum, uit. Bovendien zijn er verschillende vormen van stoornissen in het autismespectrum te onderscheiden.

Prevalentie

Wat is de prevalentie van stoornissen in het autisme spectrum, oftewel hoe vaak komen stoornissen in het autismespectrum voor? Volgens het Trimbos Instituut, een kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving, wordt in internationaal onderzoek geschat dat bij 60 à 100 op de 10.000 personen een stoornis in het autismespectrum voor komt. Rond de jaren '80 werd de prevalentie nog lager geschat. Er werd werd toen geschat dat bij 2 à 5 op de 10.000 mensen een stoornis in het autismespectrum zou voorkomen. De stijging van deze schatting in de laatste decennia kan worden toegeschreven aan een verruiming van de criteria voor de diagnose 'autismespectrum-stoornis', de eisen die de maatschappij anno 2013 stelt op het gebied van sociale en communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en zelfredzaamheid, de classificatie die in Nederland nodig is om een aanvraag voor financiering van zorg of onderwijs te doen.
Stoornissen in het autismespectrum komen vier keer zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes. Ook komt een stoornis in het autismespectrum regelmatig voor in combinatie met een verstandelijke beperking, maar dit is zeker niet altijd zo!

Autisme en opvoeding: praktische en ondersteunende adviezen

Een stoornis in het autisme spectrum en opvoeding, een bijzondere combinatie. Wat vraagt dat nu in het bijzonder van de opvoeding, wanneer bij uw kind sprake is van een stoornis in het autisme spectru…

Differentiaaldiagnose: wel autisme, maar geen ...

Een diagnose stellen? Dat gaat niet zo maar! Er moet niet alleen gekeken worden naar de aanwezigheid van de criteria van stoornissen in het autisme spectrum en vastgesteld worden van welke stoornis in…

Stoornissen in het autisme spectrum

U heeft er vast al eens van gehoord, maar wat is dat nu precies; 'autisme'? Bovendien noemt de DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een veel gebruikt classificatiesysteem bi…
Gepubliceerd door Snoijs op 17-05-2013, laatst gewijzigd op 23-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Trimbos Instituut. www.trimbos.nl .Bezocht op: 16-07-2013